Categoriearchief: wind-energie

windenergie deel 4

Het systeem zoals bedacht kan wel werken, maar er is een tegenslag.  Er kan even niet geprint worden, dus de windturbine kan niet aan de muur worden bevestigd.

Op dit moment kan ik dus niet veel laten zien. Er wordt mogelijk energie opgewekt door het systeem en dat is aan te tonen door een multimeter aan te sluiten op de bedrading. Hierdoor wordt er inderdaad spanning aangegeven.

Hoe dit gaat als het in de solar-charger wordt gepompt, weet ik nog niet. Als eerste moet ik dus verder kunnen printen (de montagebeugels), waarna ik meer info kan geven.

 

Wordt vervolgt.

wind energie deel 3

De windturbine heeft wel steun nodig en kan niet zomaar in de lucht zweven. Ik ben dus bezig gegaan met het printen van een steun hiervoor.

 

bevestigingssteun
De bevestigingssteun voor de windturbine

In deze bevestigingssteun (waar er twee van komen), zit een oude kogellager van een fidgetspinner in.

kogellager in de steun
kogellager in de steun gemonteerd

Deze kogellager moest er met geweld in gemonteerd worden. Dit omdat het gat waar hij in moest ongeveer 0.5mm te klein is. Hierdoor zit hij wel erg strak.

Kogellager in steun geslagen
Kogellager in steun voor de windturbine geslagen

 

Op dit moment is er dus nogal wat gaande en ik houdt jullie op de hoogte

 

windenergie deel 1

Zoals elk jaar worden de accu’s te slecht opgeladen in de winter/herfst periode. Hiervoor ben ik nog steeds aan het zoeken naar een oplossing.

De afgelopen winderige periode  heeft me aan het denken gezet om eens te kijken naar een windmolentje of iets in die geest.Doordat ik afgelopen jaar een 3d printer heb gekocht, heb ik nu veel meer mogelijkheden om extra dingen te maken en zo is het idee ontstaan  om een windmolen te printen.

Ik heb nog enkele stappen motoren liggen die ik dan wil gaan inzetten als een stroom opwekker.

 

printen deel windmolen
3d printer bezig met het printen van een van de delen van de windmolen

 

Hierboven is te zien dat het eerste deel van de windmolen wordt geprint.

Door dus gebruik te maken van een windmolentje hoop ik om mijn accu’s in elk geval zo vol te krijgen, dat ik er weer wat aan heb. Op dit moment werkt de verlichting wel, maar niet optimaal.

Het motoretje

Voor het motoretje, wil ik gebruik maken van een stappen motor. Deze kunnen vrij simpel stroom opwekken hoewel het AC (wisselstroom) is en ik DC (direct current / gelijk stroom) gebruik.

Het zijn simpele motoren beide 12V (heb twee keuzes).

12V stappenmotor
12V stappenmotor

 

12v steppermotor
Bovenkant van de 12v stappenmotor

 

12V steppermotor
een andere 12v stappenmotor

 

Zoals te zien is, heb ik dus keuze uit twee verschillende 12v stappenmotoren.

Door een gelijkrichterbrug over de wikkelingen te maken, kan ik de spanning verdubbelen. Voor meer informatie hierover kijk op reuk.co.uk.  Hier komt het uitgewerkte idee vandaan. Daar staat ook een goede uitleg over een gelijkrichterbrug

bridge rectifier
bridge rectifier / brug gelijkrichter

 

Tot zover dit bericht. Voor het vervolg komen er nog meer berichten.