Corona: video – bedieningspaneel voor onze kerk

Afgelopen periode ben ik druk bezig geweest met een bedieningspaneel voor onze kerkleden die door de Corona niet (meer) in de kerk kunnen komen.

In het begin van de corona konden we niet naar de kerk en ben ik bezig geweest met het gereed maken van een video verbinding met onze kerk. De voorganger en de kerkenraad konden mochten nog wel de diensten uitvoeren, maar er mochten geen leden meer komen.

Nu op dit moment is dat anders, alleen kunnen de ouderen niet komen.

Door een video verbinding op te zetten door middel van een PC en OBS hebben we het voor elkaar gekregen dat onze medeleden via Youtube mee konden kijken.

Het probleem ontstond, dat er vragen waren om de beelden te kunnen wisselen en ook hiermee ben ik aan het werk geslagen.

Er is ondertussen een bedieningspaneel ontstaan waar we kunnen wisselen van beelden door middel van knoppen en op een schermpje wordt getoond welk beeld er wordt uitgezonden.

Op het ingebouwde schermpje is te zien welk beeld er op het moment van het indrukken van een van de knoppen wordt vertoont.

Het bedieningspaneel heeft een USB aansluiting om het aan te sluiten op de computer in de kerk. Door de USB kabel worden signalen naar de computer doorgegeven. De computer pakt deze signalen weer op en voert afhankelijk hiervan een actie uit waardoor de stream wordt aangepast

Het hele verhaal is gebasseerd op een Arduino Mega. Deze is gekoppeld aan de knoppen en het scherm en stuurt de signalen door naar de computer door in feite te werken als een HID keyboard.

HID keyboard

Om een Arduino als HID te laten werken moet de Arduino worden omgeprogrammeerd.

Als eerste stap wordt de sketch geschreven die de knoppen afvangt en een signaal kan sturen naar de computer. Deze sketch wordt in de arduino geschreven

De tweede stap is om de Arduino in de DFU-mode te plaatsen waardoor er nieuwe firmware kan worden geschreven en hij zich in combinatie met de sketch gaat gedragen als toetsenbord.

Om deze stap uit te voeren dienen er op de Arduino twee pennen even te worden kort gesloten.

Als de Arduino in deze mode staat, dan kan de nieuwe firmware worden geladen .

Hierna dienen weer de pennen te worden kortgesloten, de USB kabel er uit en er in te worden gestoken en de arduino werkt als toetsenbord.

Op dit moment kan de combinatie bedieningspaneel en pc in werking worden gesteld.

Een gedachte over “Corona: video – bedieningspaneel voor onze kerk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.