Leeglopen Accu

Contents

Leeglopen van de accu’s

Op dit is het een slechte tijd om accu’s op te laden via het zonnepaneel, de accu’s worden niet vol zodat er ‘s avonds niet genoeg spanning aanwezig is om de lampen fatsoenlijk te kunnen laten branden. Enkele berichten terug heb ik hier ook al over geschreven. Ik heb hier een werkend prototype van gemaakt, maar toch ging dat niet helemaal goed.

Oplossing 1

Een oplossing is om een vaste 12v voeding aan de solar charger te hangen. Ik heb hiervoor een computer voeding gebruikt zoals hier te lezen is, maar dit is eigenlijk een noodoplossing. Ik houdt eigenlijk mijzelf voor de gek. Ik gebruik 220v, welke ik converteer naar 12V en daarmee de accu’s vol gooi.

Dit werkt wel, maar daarmee bespaar je niet op het stroomverbruik wat wel de bedoeling is.

 

Oplossing 2

Een andere oplossing is om dit via een arduino te doen. De Arduino kan dingen aan- en uitschakelen door middel van een relais. Hierdoor is het mogelijk om een computer voeding aan of uit te schakelen afhankelijk van de spanning op de accu en die van het zonnepaneel.

Twee mogelijke gebeurtenissen

Er zijn twee mogelijke gebeurtenissen die overdag kunnen gebeuren

mogelijkheid 1

Als het zonnepaneel genoeg stroom levert om de accu te voeden, is het niet nodig om de PSU in te schakelen. Dus kan er gewoon een doorkoppeling zijn vanaf het zonnepaneel naar de solar charger.

mogelijkheid 2

Overdag is het mogelijk dat door bewolking de zon helemaal niet op het paneel schijnt. Hierdoor zal er te weinig spanning in de solar charger komen. De accu’s zullen dus niet opladen. Hier zal dus een oplossing voor moeten worden gezocht.

De oplossing is als volgt:

Laat een Arduino de PSU – afhankelijk van de accu spanning en de spanning van het zonnepaneel  – aan of uit schakelen. Als de PSU wordt uitgeschakeld, betekend dat, dat er voldoende spanning van het zonnepaneel komt om de accu te kunnen laden.

Hiervoor heb ik schematisch even wat in elkaar getekend:

schema voor zonnepaneel, arduino en PSU
schema voor zonnepaneel, arduino en PSU

De arduino schakeld volgens dit schema via de poorten 8 en 9 en relais de psu in/uit en het zonnepaneel af en aan. Hierdoor blijft de solar charger altijd van stroom voorzien om de accu te laden.

De weerstanden 1M en 100k zijn voor het meten van de spanning van de accu. Deze wordt gemeten op A4, zodat er kan worden bepaald of de PSU moet worden in geschakeld ja of nee,

Wat nog niet op deze tekening staat is de spanning die van het zonnepaneel komt. Deze moet ook nog worden gemeten. Ook hiervoor wordt dezelfde spanningsdeler gebruikt van 1M en 100k.

Er zijn dus verschillende variabelen, waar rekening mee moet worden gehouden.

Enkele condities waaraan moet worden voldaan:

  • Als namelijk de spanning van het zonnepaneel (Vsolar) hoger is dan zeg maar 14V, dan moet er worden geladen vanaf het paneel.
  • Komt de spanning hieronder (Vsolar < 14) dan moet de Arduino overschakelen naar de PSU.
  • ‘s Avonds moet als de spanning van de accu < 11,8 V de PSU worden ingeschakeld om te voorkomen dat de accu’s worden leeg getrokken

Al met al moet er dus nog wat gebeuren. Er moet een printje in elkaar worden gebakken en software geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.