Opbouw Zwembad Control Unit pt 1

De ZCU is uitgebreid met een menu, noodknop, waterlevel meter en menusturing.

De afgelopen periode was er wat tijd om even te wijden aan de ZCU. Op  dit moment zijn de volgende dingen geïmplementeerd:

 1. Een gebruikersmenu
 2. een knop voor het menu en de instellingen
 3. Een noodknop
 4. Een afstandsmeter

Contents

het menu

Door gebruik te maken van een rotary encoder kan het menu worden gebruikt

De rotary encoder is handig, want hiermee kan ook op een knop worden gedrukt. Dit jaar dus geen 4 x 4 keypad om alles te bedienen.

De noodknop

De Noodknop is voor twee dingen bestemd.

 1. mocht er in een slang een gaatje ontstaan en er spuit water uit of een klein lekje in het zwembad wat niet gelijk noodzakelijk moet worden gerepareerd, kan worden doorgegeven via een ingesteld e-mail adres aan de eigenaar
 2. Een echte noodsituatie (pomp kapot gelopen, slang geknapt, groot lek) moet direct worden gemeld via een sms en alles wordt afgesloten.

 

De afstandsmeter

Een afstandsmeter (HC-SR04) is aangesloten om te kunnen meten hoe hoog de waterstand is. Dit is een product wat ik al jaren gebruik bij elke ZCU die ik heb ontwikkeld. Ik ken deze sensor en weet wat hij kan (voor deze toepassing).

Proefboard

Een ander ding wat ik de afgelopen dagen heb gedaan is een stuk karton genomen waar ik de componenten op heb geplaatst. Het begon een zooi te worden van allerhande componenten die aan draden slingerden en dergelijke

2 gedachten over “Opbouw Zwembad Control Unit pt 1”

 1. Chique hoor met zo’n touchscreen! Gelukkig ben ik niet de enige nerd die met zwembadbewaking bezig is ;-).

  Zelf heb ik 3 temperatuursensoren in het zwembad hangen, via z-wave aan domoticz geknoopt. Wil er nog een waterspiegelmeter aan toevoegen, zal vermoedelijk ook kiezen voor deze HC-SR04, aan te sluiten op domoticz via BLE. De keuze voor domoticz maakt het makkelijk om de boel op afstand te controleren en te besturen en te combineren met andere parameters (bijv.: dek open, dicht op basis van temperatuur, daglicht, regen, …).

  Zoek nog steeds een goede en betaalbare methode om elektronisch waterkwaliteit te bewaken…

  1. Nou, het is geen touchscreen… het is een normaal goedkoop schermpje zonder touch 🙂

   Er komen bij mij ook nog drie temperatuursensoren te hangen:
   – zwembadtemperatuur
   – omgevingstemperatuur
   – temperatuur verwarmingselementen

   Er komt nog een automatische kraan bij die regelt of het water via de verwarmingselementen gaat lopen of via het zwembad.
   Ook komt er nog een webinterface en waarschijnlijk een app voor android bij.

   Ik ben ook eens bezig geweest met domoticz, alleen ik kreg het niet van de grond. Geen idee waar het aan lag. Misschien wel de handleiding en of handelingen die allemaal moesten worden uitgevoerd. Ik weet het zo niet meer.
   Het is inderdaad wel mooi als het dek open en dicht kan gaan door middel van een sensor oid. Enig idee hoe je dat wilt gaan regelen?

   Ja de waterkwaliteit bewaken voor een betaalbaar bedrag, dat heb ik ook nog niet voor elkaar. Misschien wel in de toekomst.. Wie weet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.