testbak verwarming

testen voor een verwarming

Vandaag heb ik verschillende testen uitgevoerd voor de verwarming van het zwembad

Ik vindt dat het oude systeem zoals het nu ligt (zie foto hieronder) niet voldoet. Het ziet er niet uit en de opbrengst is niet goed naar mijn idee en kan stukken beter. In dit bericht de uitleg en uitkomsten van de test

Temperatuur vandaag

Zoals te zien is, is de maximale temperatuur 28°C

Om de test uit te kunnen voeren heb ik verschillende gegevens nodig. Ook wat ik wil bereiken moet worden getest

  1. de gemeten temperatuur van het oude systeem
  2. De gemeten temperatuur afgezet in tijd van de testbak
  3. de hoek van de testbak ten opzichte van de zon
  4. De plaats waar hij hoort te liggen in de toekomst

Als eerste ben ik gaan meten op het dak waar ik de thyleenslang heb liggen

Onder deze ‘overkapping’ wordt het in de volle zon 39-42 °C. Dit is niet de bedoeling. Het kan beter !!!!

Dus ben ik verder gegaan op het idee wat ik al heb. De slangen in een bak. Helaas kan ik niet zomaar een slang in een bak gooien en hier water doorheen laten lopen, maar wat ik wel kan testen, is hoe warm het wordt in zo’n bak.

De resultaten zijn toch wel boven verwachting en ik haal als de bak gewoon horizontaal ligt 52-57 °C. Dit is toch significant meer dan wat ik heb als ik de oude ‘overkapping’ gebruik

Wat wel opvallend is, is dat als de hoek van de bak ten opzichte van de zon wordt aangepast ik een hogere temperatuur krijg.

Na een aantal testen op bepaalde tijden heb ik de bak gelegd op de plaats waar hij komt te liggen. Hier ligt hij pal in de middagzon onder een hoek van 25° naar het westen. Het zou ideaal zijn als deze hoek naar het zuiden zou liggen, maar dat is niet realiseerbaar door de dakligging (zie ook bovenstaande foto van het dak)

Het is een schuurtje met een geknikt dak. Hierdoor heb ik altijd wel een hoek. zowel ‘s morgens als ‘s middags. De middagzon is het warmste, dus wil ik aan die kant zoveel mogelijk de slangen hebben liggen

De kant waarde bakken zouden moeten komen is de westkant.

Uit de test zijn de volgende waarden gekomen

Zoals in de test naar voren komt, heb ik getest op verschillende windstreken, zowel zuid als west. Nu is dit niet exact zuid en west, maar het komt in de richting

De hoek die de bak maakte ten opzichte van de grond staat er voor aangegeven. Dus 20° Zuid geeft aan dat de bak naar het zuiden was gepositioneerd onder een hoek van 20°

Zoals te zien is, is de temperatuur die in de test-bak wordt gemeten beduidend hoger dan in de oude situatie

Een stukje uitleg van de tabel

tot 14:40 is er op de grond getest, waaruit bleek, dat als de bak werd verhoogt aan een zijde de temperatuur omhoog ging

vanaf 14:50 is de bak op het dak terecht gekomen en zijn de temperaturen ook nog gestegen. De glasplaat is toen vervangen door plastic. Dit is blank plastic wat ooit eens als verpakkingsmateriaal om stoelen heen heeft gezeten. Dus geen fancy / duur plastic of zo.

Nog even een overzichtje van de verschillen tussen de nieuwe en het oude systeem

Het maximale verschil wat ik heb gemeten is 16°C en dat vind ik toch best veel.

Conclusie

Als ik zo de waarden bekijk en vergelijk met wat ik nu aan temperaturen heb, kan ik er zeker wel van uit gaan, dat ik bakken ga maken met daarin de wikkelingen van de slang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.