Uitzoeken welk soort zonnepaneel en welke charge controler

Contents

Het uitzoeken is begonnen

 

zonnepaneel
zonnepaneel

Zonnecellen, chargecontrolers, accu’s… Af en toe begint het me helemaal te duizelen.

Ik ben aan het zoeken geweest tussen verschillende dingen, maar moest eerst eens wat andere dingen uitzoeken.

Als eerste het verschil tussen mono- en polycrystalline zonnepanelen. Ook het verschil tussen de laders: PWM of MPPT. Dus een goede zoek klus.

Ik zal proberen om het op een rijtje te gaan zetten

Zonnepanelen

Er zijn veel soorten en maten op de markt. Dit valt over het grootste deel uiteen in twee verschillende soorten: de mono- en polycrystalline zonnepanelen. Dit heeft te maken met hoe de cel is opgebouwd.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnecellen bestaan uit één silicium kristal.

Het vermogen wordt gemeten bij 25 graden en als het naar boven of beneden gaat afwijken, zal bij deze zonnecellen weinig verschil in vermogens productie optreden.

Een monokrijstallijne zonnecel heeft een rendement van 15,67% en gezien het weer in Nederland zal deze meer opleveren dan een polykrijstallijne zonnecel

Deze zonnepanelen zijn wel duurder dan de polykristallijne panelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen bestaan zoals het al doet vermoeden uit meerdere silicium kristallen.  Hierdoor zijn ze minder efficiënt en zal het vermogen ook wat lager zijn 14,17%. Dit is dus ongeveer 1,5% minder dan de monokristallijne zonnepanelen.

Deze zonnepanelen zijn wel goedkoper doordat ze makkelijker te produceren zijn.

Chargecontrolers

chargecontrolers zijn er voor om de accu’s gefasseert te laden. Deze controlers zorgen er voor dat er niet meer dan 14,4 volt op de accupool komt te staan. De rest wordt weg gewerkt door een koeler of weg getransformeerd.

Hier ontstaan ook de verschillen in de controlers.

De PWM-chargecontrolers

PWM staat voor Pulse Width Modulation (pulsbreedte modulatie). Deze houden de spanning op 14,4V, maar zodra er bij zonnig weer 20V uit het paneel komt, wordt er 5,6V via de koeler weg gewerkt. Dit is wel erg jammer van de opgewekte spanning van het zonnepaneel.

De MPPT-charge controlers

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracker. Deze charge controler zet alle spanning door naar de accu. Dit wordt gedaan door het voltage wat hoger dan 14,4V komt om te zetten in stroom zodat de accu dan weer sneller laad. Deze chargecontroler is hierdoor efficiënter.

In de video herboven wordt uitgelegd wat het verschil is tussen PWM en MPPT. Het gaat wel in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.