Verwarming zwembad 2

Contents

Zonneverwarming door middel van slangen

De afgelopen periode is er veel gebeurd, helaas niet voor het zwembad, maar ik ben vandaag toch weer verder gegaan met de verwarming.

Zoals in dit bericht besproken, wordt de verwarming gedaan door tyleenslang in bakken. Deze bakken zijn 2,5 cm hoog zonder bodem gerekend.

Schilderen van de bakken

De kleur van de bakken

De kleur van de bakken wordt zwart. Dit omdat (zoals iedereen wel weet) zwart sneller warmte opneemt. Lichtere kleuren kaatsen de warmte af en dat is nu niet niet de bedoeleing.

De bakken heb ik nu deels zwart geschilderd. Helaas kon ik niet verder omdat de zwarte verf op is. De bakken zijn ongeveer 120 x 120 cm.

de framen waarin de slang komt te liggen
de framen waarin de slang komt te liggen

Voor de bakken heb ik normale verf gebruikt. Okee, het zal er heet worden, maar ik heb niet zoiets dat ik dure verf ga halen voor iets wat alleen maar warmte moet afgeven en helemaal niet zichtbaar is.

Ook de buitenkant van de bakken wordt zwart
Ook de buitenkant van de bakken wordt zwart

Verdere behandeling van de bakken

Montage slang

Als alles is geschilderd, ga ik de slang er in monteren. Dit wordt waarschijnlijk op een frame gedaan of onder een frame vast gelegd. Ik weet nog niet precies hoe ik dat ga doen.

Eerlijk gezegd, denk ik dat het een frame wordt wat de slangen vast klemt op de bodem. Hierdoor heb ik gelijk ondersteuning voor het zeil wat er overheen gaat komen. Doordat de bakken redelijk horizontaal liggen, is het goed mogelijk dat er water op komt wat blijft liggen waardoor ik algvorming kan gaan krijgen en dat is iets wat ik niet wil.

algvorming

Jaren terug heb ik rode alg gehad op het plastic. Dit zag er niet uit en blokkeerde veel zonlicht, waardoor ik minder warmte opbrengst kreeg.

in- en uitgang van de slangen

De slangen hebben ook een in en uitgang nodig natuurlijk omdat het water van de ene slang naar de andere met gaan om uiteindelijk na verwarming in het zwembad terecht te komen.

Hiervoor boor ik een gat van 21-23mm in de zijkant van de bak, waardoor dan de slang (20mm) kan worden gestoken. Het gat wat dan overblijft, kit ik dicht met siliconenkit. Dit om te voorkomen dat de warmte gaat ontsnappen.

 

Mocht je mij willen helpen deze en andere sites  zoals  http://hetnspoor.nl, modelbouw.kloppenburgweb.nl/ van mij te onderhouden, dan kun je een donatie doen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.