Verwarming zwembad 3

Contents

Verwarming voor zwembad

De verwarming voor het zwembad is nu grotendeels gereed. De bakken zijn gereed gemaakt, slangen zijn er in gemonteerd en een deel van de aansluitingen is ook al gemaakt

De slangen

Voor de slangen maak ik gebruik van 20mm tyleenslangen. Deze zijn in cirkels gerold en op die manier kan ik op een kleine ruimte (4 x 4 m) 100 meter slang kwijt

De solar collector

De solar collector bestaat dus uit een houten bak die helemaal zwart is geschilderd, waarin tyleenslang is gemonteerd.

De solar collector is afgesloten met doorzichtig zeil zodat de warmte er wel in kan, maar er niet meer uit

solar pool heating system
solar pool heating system

 

Solar pool heating system
Solar pool heating system

 

Koppelen van slangen

De tyleenslang heeft het voordeel dat de buitendiameter net even groot is als een pvc buis met de diameter 21. De koppelstukjes kan ik dus gebruiken voor het koppelen van de tyleenslangen. Hierdoor zigt ik niet aan dure koppelingen die ik  dan bij bijvoorbeeld wildkamp moet kopen.

Ik weet nog niet of het lekvrij is, maar ik hoop het wel. Zo snel als de pomp wordt aangesloten, dan weet ik meer

De koppeling van 32mm naar 20mm kon ik niet zelf produceren .Ik heb wel een 3d printer, maar het nadeel van deze koppelingen is, dat ze elke dag in de brandende zon liggen (UV) en ook nog eens dat er Chloorwater doorheen gaat. Hierdoor worden de 3d prints toch echt wel slechter.

Ik heb dus koppelingen gekocht van 32mm naar 20mm.

Aansluitschema

Het aansluitschema is zo dat ik vanaf de pomp naar de slangen ga met een pvc pijp van 32mm. Deze wordt door een t-stuk 32 gesplitst waarna hij over gaat van 32mm naar 20mm.

De 20mm zijn de slangen die worden gebruikt.

Aan het einde van de slangen, worden twee koppellingen van 20 weer bij elkaar gevoegd naar 32mm, waarna ze weer terug stromen naar het zwembad.

Er zijn dus twee ringen per koppeling. Dit heb ik gedaan voor de druk verdeling. Als ik namelijk 100m achter elkaar zou aansluiten, dan wordt de druk op de slangen zo hoog dat ze scheuren of de pomp het sneller gaat begeven. Daarom maak ik gebruik van een t-stuk om van één keer 32 over te gaan naar 2 x 20mm. Het werkt zeg maar druk verlagend.

 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.