Water nivo detectie deel 2

Contents

Detectie van het waternivo. Waarom zou je het doen?

De detectie van het waternivo is belangrijk omdat als ik weg ga, er in de gaten wordt gehouden door de Arduino hoe hoog het waternivo is. Mocht dit te laag zijn, dan dient de pomp NIET meer te gaan draaien. Waarschijnlijk zit er dan een lek in een slang of in het zwembad.

Hoe ga ik dit detecteren

Dit is een beetje een lastige vraag. Voor de Arduino zijn verschillende dingen om het te detecteren.

Ultrasone paralax sensor

Er bestaat een ultrasone sensor. Deze stuurt een ultrasone geluid naar het water toe -een soort van ping- en afhankelijk van de tijd dat dit geluid terug komt, weet de sensor hoe ver het water van zijn voorkant af is.

Ultrasone paralax sensor
Ultrasone paralax sensor

Dit is een mooie oplossing, wil het niet dat het bevestigen van zo’n ding boven het zwembadwater niet zo’n goede oplossing is omdat er dan wel eens wat water op kan komen.

Een meter met een anode en een kathode

Dit systeem werkt door middel van een paar weerstanden en twee stevige draden die in het zwembad hangen als kathode en anode.

Door te meten op 1 van de pennen en een 5V signaal te geven op de andere pen, zal er een stroompje door het water gaan lopen. Door deze te meten, is bekend hoe hoog (na calibratie) het water nivo is.

Waternivo meting met twee pennen
Waternivo meting met twee pennen

Dit kan werken, maar er moet nogal wat worden aangepast en de metingen zijn ook niet echt makkelijk te implementeren.

Voordat dit systeem is gecalibreerd, moet het water helemaal vlak staan en dan duurt het nog een x aantal minuten voor de juiste waarde er uit komt.

Dit is voor mij dus niet echt een optie.

Waternivo meten met verschillende probes

Dit lijkt me tot nu toe de beste oplossing

Hierbij wordt uit gegaan van 4 probes die zo snel als ze in het water hangen een led laten branden. Zit er 1 probe niet in het water, kan deze led ook niet branden.

Je meet dus eigenlijk veel minder nauwkeurig, maar dat is bij mij ook niet nodig. Ik hoef niet per mm te weten of het water zakt ja of nee

Waternivo meting met vier probes
Waternivo meting met vier probes

Er wordt gebruik gemaakt van het ic cd4066. Dit is een quad bilaterale switch

CD4066: Quad Bilaterale switch
CD4066: Quad Bilaterale switch

Door hier gebruik van te maken, wordt er een pin geschakeld of niet.

Als het goed is komt eerdaags dit ic binnen dus, dan ga ik er mee aan de gang. Als er meer bekend is, komt dit op deze website te staan

2 gedachten over “Water nivo detectie deel 2”

  1. Hey Hans,

    Bedankt voor je tip. Ik heb er naar gekeken, maar het nadeel hiervan is, dat ik alles via de Arduino wil laten lopen. Het hoeft ook niet echt nauwkeurig te zijn hoor. Het is ook een hobby project hè.

    Eerlijk gezegd had ik het liefst ook een compleet automatiserings systeem gekocht, maar gezien de prijs laat ik het toch wel even 🙂

    groeten Admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.