zwembadverwarming deel 4

Contents

Aanpassingen zwembadverwarming

In de afgelopen periode zijn er nog wat aanpassingen gedaan wat betreft de zwembad verwarming.

In de vorige berichten heb ik het gehad over de ontwikkelingen wat betreft de bakken op dak

Deze bakken zijn gemaakt van oud hout zoals pallets en platen die ik in containers heb gevonden. De platen zijn gebruikt als bodems en de planken van de pallets als zijkanten.

De koppelingen

Voor de koppelingen van de slangen moest van ø 32mm naar 2 keer ø 20mm.  Hiervoor heb ik een telefoontje gepleegd naar leidingshop en deze gaf dat ik hiervoor een t-stuk 32 moest gebruiken en vanaf daar met een koppeling (die ik besteld heb, zie de link) verder naar 20mm.

Door deze te gebruiken heb ik nu eindelijk een lekvrije doorstroom op mijn dak.

Vervanging van het plastic

Ondertussen heb ik het plastic van mijn bakken af gehaald

solarverwarming met plastic afdekking
solarverwarming met plastic afdekking

Dit plastic werd namelijk zacht in de zon en hierdoor ging het doorhangen. De laatste tijd hebben we soms best wel buien gehad en elke keer kon ik weer het dak op om het water van het plastic af te halen.

Nu heb ik al de bakken een nieuw doorzichtig ‘deksel’ geven. Dit bestaat nu uit golfplaatjes die ik nog had liggen achter mijn schuurtje.

kleine golfplaten
kleine golfplaten gebruikt voor de solar-heater van het zwembad
solar heater for pool complete
solar heater for pool complete and working without leaks

Dit systeem werkt nu echt naar behoren en op een zonnige dag ga ik ongeveer 5-8 graden omhoog in mijn zwembad wat toch (volgens de papieren) 6,8 m³ aan water is.

Slangen en pvc buizen

Voor de slangen en buizen om en nabij het zwembad en pomp maak ik gebruik van ø 32mm. Hierdoor hoeft de pomp ook niet op vol vermogen te pompen. Naar het dak toe, maar ik ook gebruik van ø 32mm, maar op het dak splits ik in twee keer ø 20mm. Hierdoor valt de volle druk weg. Op de slangen (ø 20mm) staat 62.5% van de totale druk. Dit omdat ik als ik de slangen op 100% druk zou zetten ik kan aanvoeren met ø 40mm.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.