Het bouwen van een 18650 accupack is een veelgevraagd project voor DIY-ers die op zoek zijn naar een krachtige, op maat gemaakte energiebron voor hun projecten. Of je nu een elektrische fiets, robot of zelfs een kleine wind- of zonnepaneelinstallatie bouwt, een 18650 accupack is een goede manier om de energievoorziening te regelen. In deze blogpost vertellen we je hoe je zelf een 18650 accupack kunt bouwen.
Categorie archieven: Basis
Duino-coin
Vandaag weer een stukje over de DUino-COin (DUCO).
Afgelopen periode ben ik druk aan het minen geweest, maar het viel me op dat de performance van de esp’s die ik heb niet helemaal goed voldeed.
Helaas heb ik hier geen metingen aan verricht, maar de mining-rig trok veel van de 12volt accu-pack die ik had staan en de verlichting deed het erg slecht.
Ik heb voor de DUCO een extra accu ingezet die nog steeds aan het laden is. Eerdaags wordt deze in gebruik genomen.
De verlichtings-accu’s waren zo leeg dat de lampen constant aan het knipperen waren. Dus ook deze accu’s heb ik weer opnieuw bijgeladen tot 12V. Ze stonden rond de 10,6V. Erg laag dus.
Nu heb ik dus de volgende constructie:
zonnepaneel–solarcharger–accupack-verlichting
en de volgende string
zonnepaneel–solarcharger–accu–miningrig
er is maar 1 zonnepaneel en 1 solar charger.
Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken.
Vogelren en voliere
Vogelren en voliere
Vogelren en voliere wat heeft dat te maken met 12V? Dat heeft te maken met het aansturen van een motor en verlichting Lees verder Vogelren en voliere
zonnepaneel
De afgelopen jaren heeft mijn zonnepaneel goed dienst gedaan.
Er is veel energie af gekomen, waarmee ik de lampen in mijn huis heb kunnen laten branden
Doordat ik nu eigenlijk overal 12volt in mijn huis heb, ben ik verder gegaan met de ontwikkeling en heb zoals jullie ongetwijfeld in deze blog hebben kunnen lezen een totaal nieuwe accubank gemaakt.
De accubank bestaat uit 18650 batterijen die aan elkaar zijn gekoppeld om zo 12.6V te krijgen.
Er staat nu voor ongeveer 6-7 kW wat ik kan gebruiken. Ik wil hier nog flink op verder gaan en zso nog meer van de energieboer af te kunnen.
Ik heb nu verschillende projecten lopen waarmee ik bezig ben:
- automatiseren zwembad
- alarmcentrale
- extra verlichting in huis
Over deze projecten volgt later nog wel meer informatie of is er al een deel van de informatie aanwezig.
aansturing zwembadpomp op afstand
Vandaag de eerste node gemaakt waarmee ik gegevens kan omzetten in acties.
Er wordt namelijk door de hoofdnode waaraan het volgende scherm hangt een signaal gestuurd als het vinkje bij de pomp wordt geplaatst
Het is namelijk zo, dat ik de gegevens (temperaturen van dak en zwembad) krijg via een draadloze verbinding in de hoofdarduino (node 0).
Deze Arduino zal gaan bepalen of de pomp wel of niet moet gaan lopen. Hiervoor worden een serie statements in de arduino geplaatst.
Afhankelijk van deze if statements zal er dus worden besloten of de pomp wel of niet moet gaan werken. Door een signaal te sturen naar de pomp-node zal deze de pomp aan- of uitzetten.
Zoals het nu gaat kan het nog handmatig worden geregeld. Dit zal altijd het geval zijn, maar ook zal de arduino dit autonoom moeten gaan doen.
Oplader telefoons 12v
het opladen van telefoons kost stroom, dat weet iedereen. Ik heb hier zoals jullie weten een 12v netwerk in huis liggen waarmee ik de lampen voorzie van stroom. Nu reist de vraag, waarom geen telefoons er mee opladen?
Lees verder Oplader telefoons 12vwindenergie deel 4
Het systeem zoals bedacht kan wel werken, maar er is een tegenslag. Er kan even niet geprint worden, dus de windturbine kan niet aan de muur worden bevestigd.
Op dit moment kan ik dus niet veel laten zien. Er wordt mogelijk energie opgewekt door het systeem en dat is aan te tonen door een multimeter aan te sluiten op de bedrading. Hierdoor wordt er inderdaad spanning aangegeven.
Hoe dit gaat als het in de solar-charger wordt gepompt, weet ik nog niet. Als eerste moet ik dus verder kunnen printen (de montagebeugels), waarna ik meer info kan geven.
Wordt vervolgt.
accupack voor 12 volt @home
Waarom een accupack zul je misschien vragen. Ik kan makkelijk aan accu’s komen, een beetje onzin dus om er zelf één te gaan bouwen.
In mijn geval kan ik makkelijk aan accu’s komen (2-4 jaar oud) en ik kan aan 18650 cellen komen. De accu’s zijn dus een poosje verouderd en worden langzamerhand toch wel slechter.
accupack maken
Een accupack maken van 18650
Ik wil een accupack gaan maken voor mijn 12volt aansluitingen in huis.
Dit wordt een accupack van allemaal 18650 batterijen die ik serie en parallel ga schakelen. Ik ben nu nog aan het verzamelen, maar in de toekomst als ik er genoeg heb, ga ik deze bouwen.
Lees verder accupack makennog steeds lege accu’s – 2
De accu’s in de winter laden slecht op. Hierdoor heb ik ‘s avonds minder stroom. Om dit op te lossen heb ik nu eindelijk mijn schakeling bedacht.
Deze schakeling werkt in combinatie met een Arduino Uno. Het programma hiervoor zal ik later gaan schrijven. Nu eerst de hardware.
Om dit voor elkaar te maken, maak ik gebruik van twee relays.
Doordat ik de print als deels had bestukt, werd het moeilijker om uit te puzzelen hoe of wat.
Ik heb een tekening gemaakt, niet in mooie programma’s maar gewoon op een stuk a4-papier.
Aan de hand van deze tekening zal ik moeten gaan bouwen. Dat is niet zo’n probleem omdat ik ga werken door middel van draadjes trekken en dan de strepen op papier door te strepen.
Om de spanningen te meten van de accu en het zonnepaneel gebruik ik het volgende schema
Door de spanning op de accu te meten, kan ik na gaan of de PSU moet bijspringen ja of nee.
Mocht dit nodig zijn, wordt het zonnepaneel af geschakeld en de PSU ingeschakeld (de 220V wordt aangekoppeld). Dit wordt gedaan door middel van het relais hierboven
Zoals ik al zei is het een warrige tekening. Misschien dat ik dit nog verder uit ga diepen, maar tot nu toe ga ik proberen om dit schema werkend te krijgen, door het in elkaar te solderen en te koppelen met de Arduino voor het bepalen van de schakelmomenten.