accu’s onder de 11 volt

Vanavond wilde ik de lampen aan doen en wat schetst mijn verbazing…. De lampen doen het slecht

Dus maar meten ( ik heb helaas nog geen automatische meter er achter zitten hoewel ik dit via de Arduino wil doen, maar deze is kapot 🙁 )

En warempel, ik heb nog maar 10,67 v in mijn accu’s zitten.

Wat is er aan de hand?

Er zat een gebruiker achter die teveel trok. Deze uit geschakeld, maar ja, de accu’s worden niet meer voller om 20:00 h. De zon is weg dus dat gaat niet.

Ik heb het nu opgelost door het zonnepaneel los te koppelen en deze te vervangen door een computervoeding. Deze had ik nog in een verborgen verstoft hoekje liggen :).

Een computervoeding levert gemiddeld 12 volt. Die van mijn 11,84 volt, maar voldoende om de accu op spanning te houden. De verlichting kan weer branden

Nu is dit een AT voeding en om deze aan te slingeren moeten er op de dikke kabel wat aders worden doorverbonden (anders doet de voeding het niet)

Bij mij is de pinout van de grote stekker als volgt:

pinout atx moederbord aansluiting
pinout atx moederbord aansluiting

Nu moet de grijze worden doorverbonden met een zwarte (dus pin 6 met pin 3 of 4). Op dat moment weet de voeding dat hij aan moet springen. Dit ga ik waarschijnlijk nog met een schakelaar doen, maar daar had ik nu even de mogelijkheden niet voor.

Dit is ook nog een projectje waar ik mee aan de gang wil, een voeding maken van een pc voeding. Hier is veel info over te vinden op internet onder andere hier.

De computervoeding is nu aangesloten op mijn chargecontroller

charge controler
charge controller

Ik heb de onderste aansluiting (de witte aan de onderkant met de aardedraad er nog aan) heb ik afgekoppeld. Als je goed kijkt is dit het zonnepaneel. Hier heb ik een gele en een zwarte draad op de + en de – aansluiting aangesloten.

Op dit moment wordt de accu weer geladen tot een max van 11, 84 volt. De verlichting brand gelukkig weer en er is voldoende licht. Ook voor de sensor-gestuurde LED strips in de overloop, gang, trapopgangen en keuken.

Ik wil dit eigenlijk er op laten zitten, maar dan wel in een andere vorm. Ik moet nog eens uitzoeken hoe dat allemaal moet, maar de bedoeling is dat deze voeding aan gaat zo snel als er te weinig stroom in de accu’s zit.

Misschien dat ik dit ga doen met een Arduino, maar dat moet ik nog eens even nakijken. De arduino zou dan vanaf dat het donker wordt moeten gaan meten wat de accu-spanning doet. Komt deze onder de 11 volt, dan moet de Arduino een relay inschakelen die dan automatisch de computervoeding inschakelt. Dit is natuurlijk dan geen 12 volt (een pc voeding gebruikt 220V), maar ik heb dan wel  mijn verlichting goed staan.

Benodigdheden:

  • Arduino
  • lichtsensor
  • relay
  • wat bekabeling

Dit is dus nog een overweging waard. Hier kom ik later nog op terug

Wil je meer lezen blader dan eens door de website en als je op de hoogte wilt worden gehouden, abonneer je hieronder even


 

2 gedachten over “accu’s onder de 11 volt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.