Al jaren staat hier achter mijn huis in de lente-zomer-herfst maanden een zwembad.
Elke keer wordt het weer beter. Ik bedoel de automatisering. Afgelopen jaar heb ik er een zandfilter bij gekocht en ben tot de conclusie gekomen dat dit jaar de automatisering weer eens aan de beurt is.
Nu is er afgelopen jaar met het zwembad veel gebeurt. Als eerste heb ik er voor gezorgd, dat het zwembad overkapt werd. Dus eigenlijk staat het zwembad nu in een dome (kas). Hierdoor blijft er veel warmte hangen zodat er niet al te hard hoeft te worden gestookt.
Dit stoken houdt in dat de zandfilter moet draaien om zo water over mijn schuurdak heen te laten lopen wat wordt verwarmt.
Contents
De opbouw van het zwembad
Eigenlijk bestaat het zwembad uit verschillende onderdelen.
- Het zwembad zelf
- De verwarming
- De verlichting
Het zwembad zelf
Het zwembad zelf is een normaal intex zwembad van 1,60m x 2,60 m x 0,65 m. Dus niet al te groot. Het eerste jaar dat wij dit zwembad hadden bleek al dat het water erg afkoelde in de nachten. Dit kon oplopen tot een verschil van 8 graden. In die tijd maakt ik nog gebruik van een filterpomp (intex) en een opvoerpomp om naar het dak te komen.
De verwarming
De verwarming die op dak van de schuur ligt, bestaat uit 100 m Thyleenslang van 16 mm doorsnede enkele meters pvc 32 mm doorsnede, nog wat slangen en twee El Niño matten. Bij elkaar kan ik op een zonnige dag met normale doorstroom een verhoging in temperatuur tussen in en uitgaan water meten van ongeveer 40-50 °C. Het duurt uiteraard wel even voor mijn bad is opgewarmt omdat het er met maar 32 mm tegelijk weer het zwembad in komt. De thyleenslangen liggen in bakken zodat er eigenlijk een soort van kas-werking ontstaat. Hierdoor worden ze sneller warm en koelen ze ook niet zo snel af.
De verlichting
De verlichting van het zwembad is eigenlijk erg simpel. Het bestaat uit een ledstrip van 5m die aan een voeding van 12V hangt. Door een potmeter is deze regelbaar en hoeft het ‘s avonds niet zo hard te branden.
De automatisering
Zoals hierboven beschreven, zijn er al verschillende dingen geautomatiseerd. Dit zijn onder andere:
- De verwarming
- de verlichting
De verwarming wordt in de gaten gehouden door een oude laptop die twee temperaturen controleerd.
- De temperatuur van het zwembad
- de temperatuur van het dak
Door een max in te stellen van de zwembad temperatuur wordt er voor gezorgd, dat het niet te heet wordt in het zwembad. Gemiddeld staat het zwembad tussen de 28°C en de 32 °C. Dit is een aangename temperatuur om te zwemmen c.q. af te koelen (hoewel dat bij 32 °C niet meer lukt).
Door de temperatuur van het dak te vergelijken met de temperatuur van het zwembad en deze op zijn beurt weer te vergelijken met de max temperatuur wordt er een pomp aangezet of uitgezet
if ((Tzwembad <32) And (Tzwembad < Tdak+10)) then
draai kraan
start_pomp
Als aan de voorwaarde hierboven beschreven is voldaan, gaat de pomp (filterpomp) aan en pompt door middel van een automatische kraan het water het dak op.
de waarde Tdak+10 is er voor om de mogelijke afkoeling die kan ontstaan onderweg van het dak naar het zwembad te overtreffen, zodat er toch warm water vanaf het dak in het zwembad komt.
Einde deel1 zwembad automatisering