Brainstormen over zonnepaneel |12 volt @ home deel 2

Binnengekregen zonnecellen

Afgelopen periode 42 zonnecellen binnen gekregen. Deze moesten aan elkaar worden gemaakt. Dat is ondertussen gelukt.

Het is een string van 12 stuks en dan 3 rijen dus in het totaal 36 cellen die aan elkaar worden geplaatst. De cellen leveren per stuk 0,5 Volt wat dus op 36 cellen 18V maakt. Deze 18V is nodig om ook bij bewolkte dagen toch nog 12V in de accu’s te kunnen pompen. Ik heb er geen filmpje van gemaakt, maar op youtube staan er verschillende filmpjes over. Raadpleeg / kijk deze als je ook zoiets wil gaan doen.


 

Ondertussen heb ik ook een solar charge controller binnen gekregen. het is een 20A charger. Dit leek me als eerste wel redelijk goed. Dan zou ik een paneel van 240W moeten hebben of zelfs 360W om die 20A volledig te kunnen gebruiken. Mijn paneel komt op ongeveer 140-160W uit als piek.

Het paneel wordt als volgt gemaakt:

glasplaat

zonnecellen

glasplaat

De zonnecellen worden dus tussen twee glasplaten in gemaakt. Deze glasplaten worden op hoogte gehouden (om doorzakken te voorkomen) door middel van stukjes hout of zo, dat moet ik nog even uitzoeken en ze worden rondom helemaal afgekit.

Overdenkingen

Onder het bouwen door, gaan je gedachten toch verder. Nu heb ik 28Ah accu’s, maar volgens mij is dat al veel te weinig om alle energie die binnen komt via het zonnepaneel op te slaan. Dus waarschijnlijk zal ik een paar auto accu’s er bij naast moeten zetten om zoveel mogelijk energie op te slaan. Maar daar kom ik van zelf wel achter.

Ook ben ik aan het denken gegaan, hoe ik nu het meest uit het paneel kan halen. Nu heb ik ooit eens voor mijn zonneoven een tracking systeem gemaakt, maar dat is in het klein.

Ik ben op Youtube verschillende tegen gekomen waaronder de volgende:

 

Dit lijkt me wel een mooi systeem en met die cylinder gaat waarschijnlijk ook wel werken, maar dan heb ik alleen nog  maar dat het paneel elke maand iets hoger gaat staan en dan schiet ik met het ‘zoveel mogelijk vermogen opwekken’ nog niet op. (We zijn nederlanders hè). Dus een maximaal vermogen.

Op internet stond ook iets met een sateliet rotor.. Geen idee. Ik wil me daar eens in verdiepen. Deze kunnen schijnbaar zowel de x als de y as aan… Dit is iets wat ik toch moet uitzoeken omdat waarschijnlijk hier wel een oplossing in zit.

Jullie horen nog van me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.