Circuit pen voor tekenen van circuits

Ik wilde graag verder met mijn projecten, maar doordat ik een langzame levering van bestellingen heb, zal ik nog even moeten wachten.

Dit is wel erg irritant, maar daardoor heb ik wel tijd om dingen uit te gaan zoeken.

Dit gaat onder andere om het uitzoeken hoe ik met de Arduino aan het werk ga.

Ik zal ergens een printerkabel weg moeten halen en nog wat bedrading en gelukkig heb ik al een breadboard

breadboard voor proefcircuits
breadboard voor proefcircuits

 

Een breadboard is een bordje, vaak van wit of geel plastic of pertinax, dat gebruikt wordt om elektrische schakelingen tijdelijk op te bouwen.

Het bestaat uit rijen gaatjes waarin de verschillende elektronische componenten geprikt kunnen worden. In het bordje zitten per rij gaatjes metalen stripjes die die rijen gaatjes verbinden. Aan de zijkanten zijn vaak lange rijen voor de voeding (de voedingsrails) geplaatst. Haaks hierop staan korte rijen van 5 gaatjes die met elkaar verbonden zijn. De rijen zijn genummerd en ertussen is een ruimte overgelaten waar DIP IC’s geplaatst kunnen worden. Aan de onderzijde is soms voor de stevigheid en om alles te aarden een metalen plaatje bevestigd.

Het voordeel van een breadboard is dat een component gemakkelijk en zonder solderen kan worden vervangen door een met een andere waarde of van een ander type. De nadelen van een breadboard zijn dat het slecht met hoge frequenties om kan gaan en dat de contactpunten overgangsweerstanden hebben of dat draadjes net even geen contact maken terwijl men het niet ziet doordat ze er niet goed genoeg inzitten of als de contacten moe geworden zijn.

bron: wikipedia

Zoals te lezen is hierboven is het een makkelijke manier om componenten op te prikken en zo tot een werkend principe uit te komen.

Hierna kan de print worden geautomatiseerd tot een pcb (printed circuit board). Nu kan ik geen pcb’s maken, maar er schijnt nu toch een optie te zijn om circuits aan te leggen en wel op papier !!

Dit heet de zogenaamde circuit pen of iets in die geest.

Hieronder een videotje van iemand die het heeft ontwikkeld

Dit lijkt mij DE oplossing voor het snel testen van circuits.

Maar die moet je online bestellen en hij kost nog al wat ongeveer € 30,= en dan nog exclusief verzendkosten, dus dat is nog even wat te hoog gegrepen. Ik denk dat ik dan maar even op de volgende manier aan de gang ga

Lekker goedkoop, wel een beetje soppen, maar vooruit het kost ook niets 🙂

Iemand had hier nog een opmerking over:

wat als je zout, zuur, koper of aluminium in poedervorm of limoensap toe voegt aan de oplossing ??

Hier kwam geen antwoord op, maar ik heb het idee dat het dan nog beter gaat geleiden. Eerdaags maar eens proberen om zo’n papje te maken.

Je hebt er houtskool, lijm en wat verf voor nodig. Dus vrij snel gemaakt. Misschien is dit ook wel in een vulling van een pen te drukken..

Als ik wat meer weet laat ik jullie dit uiteraard weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.