De eerste stappen | 12 volt @ home deel 1

Vandaag zijn de eerste stappen gezet naar 12 volt@ home.

Ik heb tekeningen, berekeningen en dergelijke gemaakt.

Op deze pagina laat ik jullie verschillende dingen zien waar ik tegen aan loop, hoe ik alles aansluit en dergelijke


 

Ik wil om te beginnen als volgt te werk gaan:

De opbouw van mijn solar systeem
De opbouw van mijn solar systeem

op het dak van mijn schuur komt een solar panel. Dit wordt er een van ongeveer 160W. Dat moet als eerste voldoende zijn. Waarschijnlijk veel te veel.

Vanaf het dak ga ik naar een PWM solar charger toe.  Ik had ook een MPPT kunnen kopen maar om te beginnen vond ik dit te duur. Misschien later wel.

Vanaf de solar charge controler sla ik de energie op in twee accu’s van 28 Ah en vanaf daar ga ik naar mijn huis toe met vmvk kabel die ik weer aansluit op een zekeringen box.

In deze zekeringen box zitten zekeringen van nu nog 2A om led verlichting te laten branden. Ik ga hier nog geen converter aan hangen omdat ik daar nog even geen toepassing voor zie. Het is niet de bedoeling om het 220V net te laten vervallen. Dit zou uiteraard wel het mooiste zijn, maar zover ben ik nog niet.

In het verleden hebben jullie al kunnen lezen over mijn trapverlichting. Dit werkt op 5V (wat uiteraard van 12V af te halen is) en ander verlichting in mijn hobby ruimte en de keuken werken op 12V.

De bedoeling is dat deze als eerste worden aangesloten op het 12V net in mijn huis.

De zekeringboxen die ik nu binnen heb zie er als volgt uit:

Zekering houder voor 6 zekeringen
Zekering houder voor 6 zekeringen
Zekering houder voor 6 zekeringen
Zekering houder voor 6 zekeringen
Zekering houder voor 6 zekeringen
Zekering houder voor 6 zekeringen

 

De zonnecellen

Eerdaags verwacht ik de zonnecellen binnen die ik heb besteld. Ik heb 0,5V 4W cellen besteld. Daarvan komen er 42 binnen dus uitgerekend is dat 21 volt en 168 Watt maximaal. Maar ik heb er maar 36 nodig voor 1 paneel dus ik houdt er 6 over. Wat ik met deze 6 ga doen weet ik nog niet.

Nu was ik wat op internet aan het struinen en ik kwam een website tegen die mij aangaf onder welke hoek mijn zonnepaneel zou moeten staan.

Ik heb hier een hele excel sheet op gebouwd waarvan het volgende plaatje de hoekberekening voorsteld

 

Hoekberekening van zonnepaneel
Hoekberekening van zonnepaneel

Boven aan staan de maanden en daarnaast de hoek ten opzichte van een rechtstaande muur. Deze heb ik in de kolom hiernaast omgezet naar een hoek ten opzichte van het platte dak.

Door de bijgeleverde formule kon ik de hoogte van het paneel bepalen hoe deze zou moeten staan. Onderaan in de tekeningetjes staat een voorbeeld van de maanden: januari, april, juni, september en december.

Je ziet in de middelste tabel wat het mooiste is. Bovenaan in deze tabel (de NIET gekleurde cellen) geven aan hoeveel kWh / m2 / dag er binnen komt. Dit is uiteraard optimaal met een volledige zon.  In het bovenste deel helemaal rechtst (gekleurd) wordt aangegeven hoeveel opbrengst verlies ik zou lijden als het paneel niet optimaal staat opgesteld.

In het gekleurde gedeelte onder de streep staat hoeveel procent ik in de maand binnen haal afhankelijk van hoe het paneel staat. Allemaal wel ingewikkeld, maar als je er een beetje in duikt kom je er wel uit.

Ik heb besloten om te proberen zoveel mogelijk uit mijn paneel te halen (ondanks dat ik voor een PWM solar Charge controller) heb gekozen. Hiervoor wil ik het paneel per maand een x aantal cm hoger of lager zetten.

Zoals in de grijzige tekeningetjes onderaan in het plaatje zullen in op de plek waar de hoek wordt aangegeven 2 scharnieren komen zodat het paneel kan veranderen van hoek. Aan de achterkant zal een draadstang met een motor komen die het paneel per maand hoger of lager gaat zetten.

Dit stukje zal ik nog moeten uitzoeken hoe ik dit ga fabriceren. Maar daar kom ik vast wel uit. Met een Arduino om te sturen kom je een heel eind 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.