Het begint gestalte te krijgen|12 volt @ home deel 3

Afgelopen periode druk bezig geweest met het zonnepaneel

Ik had zo ongeveer alles binnen, de zonnecellen, het glas was besteld, kit was binnen enz. Alles wat ik dus nodig had.

Na een week solderen en doen waren de cellen zover dat ze strengen vormden van 6 cellen.

Aangezien ik naar 12 cellen in een rij wilde en dan drie rijen onder elkaar om zo 36 cellen te krijgen (36 x 0,5V = 18V) moest ik dus 6 van die strengen maken.


 

Wat een klus was dat en wat zijn die cellen fragiel… Er zijn er verschillende gebroken, maar ik heb ze weer aan elkaar gezet met plakband (aan de achterkant) voor het cosmetisch uitzicht en nu ziet het er weer fatsoenlijk uit. Als er trouwens een cel breekt, dan is hij nog wel te gebruiken. Zolang de strips die over de cel lopen nog maar heel zijn (anders even een brug er overheen solderen).

Nadat ik 12 cellen aan elkaar had gemaakt heb ik maar eens zo’n streng gemeten en ja hoor… 6V van begin tot eind… Hoera.. De eerste spanning werd geleverd.. Maar toen nog verder. De andere 2 strengen ook aan elkaar gemaakt en ja hoor ieders 6-7V per streng (in de schaduw…. 🙂 )

Dus helemaal mooi. Ondertussen had ik telefoon gekregen van de glasfirma die mij voor een schappelijk prijsje glas leverde. Het glas was gereed en ik kon het ophalen. ‘s Morgens naar de bouwmarkt (noem geen namen) maar met die hamer… 🙂 en 3 balken gekocht van 210 cm geïmpregneerd hout… Was wel even zoeken naar rechte balkjes, maar na verloop van tijd toch gevonden. De balkjes waren ongeveer 5x5x210 cm dus een mooi maatje. Deze balken zullen later worden gebruikt voor de omlijsting van het glas en om de rotatie voor elkaar te krijgen, maar daarover later meer.

Met de balken in de auto naar de glasboer die me netjes twee glasplaten van 200 x 55 cm in de auto heeft gelegd en op naar huis. Thuisgekomen nog even niet aangedurft om deze uit te laden, even wachten op mijn vrouw waarna ik ze ‘s avonds pas uit kon laden. De glasplaten maar even achter het huis opgeslagen en de volgende dag er maar eens mee aan de gang.

De volgende dag de strengen van 12 cellen uitgelegd op het glas en warempel alles paste perfect (heb af en toe nog wel eens dat ik verkeerd meet… Maar dit was 4 x opgemeten :)). Door onder een cel een dot siliconenkit (tot 150 graden) te doen, worden de cellen vast geplakt op de glasplaat. Nadat de cellen op de juiste plaats waren gelegd, ben ik naar de Action gegaan. Zij hadden daar van die viltjes voor onder de stoelen. Deze zijn lekker sterk en niet te dik ongeveer 4mm. Nadat ik dubbelzijdig tape aan de viltkant had geplakt kon ik ze op de glasplaat maken om er zo voor te zorgen, dat de glasplaten niet de solar cellen raakten. Dit om beschadigingen (waar er al genoeg van waren) te voorkomen.

Nadat al deze viltjes waren bevestigd de zogenaamde 5mm tabbing wire aangebracht die nodig zijn om de strengen cellen met elkaar te verbinden. Hierdoor geven de strengen de spanning aan elkaar door en wordt alles tot een 18V zonnecel verbonden. Deze stukken 5mm tabbing wire heb ik vast gekit aan de achterste glasplaat zodat deze niet konden verschuiven. Toen dit allemaal gereed was, kon de draad die van de min-kant naar de rand loopt worden aangebracht. Dit heb ik met kit en hete lijm gedaan. De positieve draad heb ik op dezelfde positie er uit laten komen.

Op de foto is te zien waar de zwarte draad loopt. De plakbandroller staat er op om deze strak te houden tijdens het drogen.

Zonnepaneel in de maak
Zonnepaneel in de maak

De zonnecellen zijn volgens het volgende schema aangesloten

http://i1373.photobucket.com/albums/ag387/dreezy100/12Volt%20at%20home/opbouw%20zonnepaneel_zps7wctqtop.png

Zoals te zien is op de foto, gaat van de ene cel de aansluitingen van de bovenkant (blauwe kant) naar de grijze achterkant en van de blauwe kant van deze cel weer naar de grijze achterkant van de volgende cel, en zo gaat het al maar door.

Aan het einde van de streng komt een 5mm tabbing wire die de bovenkant van de laatste cel in de streng verbind met de de onderkant (grijs) van de volgende streng.

Na het doormeten kwam ik tot de conclusie dat de zwarte draad de positieve was dus daar moest toen een rode draad aan worden gesoldeerd en de andere kant moest worden verbonden met de zwarte draad. Om het even ingewikkeld te maken, maar goed alles kwam wel op zijn pootjes terecht.

Nadat alles gereed was begon het kitten

Het kitten

Het kitten was een klus op zich. Het moet een aaneengesloten kitrand zijn dus geen onderbrekingen. Toch heb ik dit gedaan om de gassen die mogelijk vrij zouden kunnen komen te laten ontsnappen

Een gat in de kitrand om gassen te kunnen laten ontsnappen
Een gat in de kitrand om gassen te kunnen laten ontsnappen

De hele rand van het glas is voorzien van kit

Hier is te zien, dat de hele rand is gekit
Hier is te zien, dat de hele rand is gekit

Aan de bovenkant zit het gat in de kit en hier bovenop ligt een stuk plastic om te voorkomen dat er vocht tussen de glasplaten komt

Nadat de rand was gekit (de bedrading die naar buiten gaat is aan de boven en onderkant gekit en helemaal in de kit gedrukt om te voorkomen dat er water door naar binnenkomt) is de tweede glasplaat er voorzichtig op gelegd. Nadat dit was gedaan heb ik bij de hele rand de beide glasplaten gepakt en aangedrukt zodat de kit zich goed kon verspreiden. Door er planken overheen te leggen en daar bovenop plantenbakken te plaatsen werd de bovenste glasplaat stevig aangedrukt.

De beide draden die uit het paneel komen heb ik goed ik de kit gelegd

http://i1373.photobucket.com/albums/ag387/dreezy100/12Volt%20at%20home/20150608_211729_zpsposhltzz.jpg

Hier is ook te zien dat de zwarte draad waar een eindje terug de blakbandroller op stond is doorgesoldeerd met de rode draad om verwarring te voorkomen.

 

http://i1373.photobucket.com/albums/ag387/dreezy100/12Volt%20at%20home/20150608_211748_zpsuduem3tn.jpg

op de foto hierboven is te zien, dat de kit goed aansluit op de beide glasplaten. Er moet nog een extra kitrand in worden gespoten om er voor te zorgen, dat het er netjes uit ziet.

het testen

Het testen was snel gebeurt. Doordat ik al een PWM Solar Charge Controller binnen had gekregen (besteld in China) was het vrij simpel om één accu aan te sluiten. Dit is een 28 Ah accu. Niet al te veel, maar ik heb er twee.

Ik heb als eerste een paar metingen verricht en ja hoor er kwam 18+ volt uit (ongeveer 18,6 volt). De Solar Charge Controller maakt hier dan 13,x volt van geloof ik om zo de accu te kunnen opladen.

Na het laden heb ik geprobeerd om een lampje (12V) te laten branden en ja hoor, hij deed het.

De aansluiting naar het huis

Omdat het paneel en de accu(‘s) in de schuur staan, moest er een leiding naar het huis worden getrokken. Dit is een 3 x 2,5 mm2 geworden (vmvk kabel) Er zal onderweg wel wat verlies optreden, maar dat neem ik even voor lief

Ik heb het als volgt gedaan.. Ik heb vanaf de solar Charge Controller bij de load aftakking een vmvk kabel ingeplugd die dan door de want van de schuur onder de tegels door naar mijn huis loopt.

Aan de bovenkant de vmvk die naar het huis gaat, daaronder de accu aansluiting en daaronder de aansluiting naar het zonnepaneel
Aan de bovenkant de vmvk die naar het huis gaat, daaronder de accu aansluiting en daaronder de aansluiting naar het zonnepaneel

Hier had ik een houten kozijn waar ik doorheen heb geboord met een 12mm boor zodat de kabel hierdoor naar binnen kon.

Binnen in huis heb ik als eerste de zekeringskast zitten met 2A zekeringen.

De eerste zekeringen 2A zijn al ingezet
De eerste zekeringen 2A zijn al ingezet

Zoals te zien is, is er 1 kabel doorverbonden (de blauwe) dit is de GND kabel en de bruine die de 12V voert loopt via een zekering van 2A het huis verder in.

De eerste groep heb ik dus al in gebruik genomen en is voor mijn hobby ruimte, hier branden in elk geval de lampen op. Dit werkt dus nu inderdaad!!!

Voor de verlichting in mijn hobbyruimte maak ik gebruik van de volgende verlichting:

Verlichting voor in mijn hobby ruimte
Verlichting voor in mijn hobby ruimte

http://www.ebay.com/itm/4x-G4-Reading-RV-Marine-Light-2W-480-Lumen-15-SMD-5630-LED-Warm-White-Bulb-Lamp-/221406122471?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item338cd551e7

Dit is best stevige verlichting 480 lumen en 2W per lampje dus met de formule P= U x I vormt dit het volgende om I te berekenen:

I = P/U = 2/12 = 0,167 A per lampje. Er zijn er 4 geplaatst wat dus in houdt 4 x 0,167 A = 0,667 A. Een afzekering van 2A moet dus voldoende zijn 🙂

Omschrijving van de lampjes
G4 15 5730 5630-SMD LED Light Bulb Lamp 480LM 12V AC 2W
Energy saving, low power consumption, long life expectancy
Used in nearly any application, including under cabinet, RV, boat and landscaping lights, and so on
Technical Details:
Base: G4
Dimension: Φ30mm +12mm(Pin)
LED Type: 5730 5630
Input: AC 12V
Power: 2W
color: warm white (2800k-3400k)
Lumen: 460-480Lm
Life time: more than 5,0000 hours
Package including:
4 x G4 15 SMD LED Bulb

 

Tot nu toe al met al een succes waar ik wel blij mee ben :). De volgende stap is de keuken…

Een gedachte over “Het begint gestalte te krijgen|12 volt @ home deel 3”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.