Led verlichting op de trap

Contents

Led verlichting op de trap

Vandaag wil ik het eens hebben over een ander iets wat betreft de 12 volt in huis.

trapverlichting
trapverlichting

 

 

Wijziging trapopgang

Ik kwam er achter, dat de lamp in de trap opgang elke keer (per ongeluk) aan bleef.

Dit is irritant, omdat dit wel energie verbruikt en ik er 3 spots heb hangen.

Hierdoor is mijn plan ontstaan om een geautomatiseerde trap verlichting te maken.

Bekijk het onderstaande filmpje eens om een idee te krijgen

Dit is een exact idee zoals ik het ook wil hebben. Ik heb nu verschillende dingen besteld die het met elkaar mogelijk zouden moeten maken.

Benodigdheden

De volgende dingen zullen nodig zijn:

  1. sensoren
  2. led verlichting
  3. bekabeling
  4. arduino
  5. licht detector?
  6. schuifregister

Sensoren.

Voor de sensoren maak ik gebruik van de Human body sensor. Deze is vrij goedkoop en schijnt erg goed te werken

Een voorbeeld hiervan:

IR Human body sensor
IR Human body sensor

Dit is een infra rode sensor die gevoelig is tot 7m en heeft een hoek van ongeveer 90 graden.  Er zitten twee regelaars (potmeters) op om de gevoeligheid in te stellen en om de tijd dat hij actief is als er wat is gedetecteerd in te stellen.

potmeters voor instellingen
potmeters voor instellingen

 

Led verlichting

De ledverlichting bestaat uit dezelfde leds. Dit zijn niet de normale leds, maar grotere leds met warm licht.

warm licht leds
warm licht leds

Deze leds gebruiken 1w en branden op 3V.

Er is een lichtstroom van 100-120 lumen. Niet echt veel, maar waarschijnlijk wel genoeg om een traptrede te verlichten. De kleurtemperatuur is 2800-3200 Kelvin. Dit is de warm-witte kleur.

De afmetingen van deze leds zijn 1,5 x 0,8 x 0,7 cm (15 x 7 x 8mm). Hierdoor zullen ze makkelijker in te bouwen zijn in de trap

Kleurtemperatuur schema
Kleurtemperatuur schema

Waarom de 1W 3V lampjes zul je misschien vragen?. Ik ga gebruik maken van schuifregisters (zie verderop in dit bericht), deze kunnen max 3V uitsturen. Dus ik hoop eigenlijk dat ik genoeg heb om deze lampjes aan te sturen.

 

bekabeling

Voor de bekabeling wil ik gebruik gaan maken van dun aderige kabels. Dit zijn de ouderwetse printerkabels met de grote stekkers er aan.

Deze zijn erg dun, maar ik wil proberen om er 1 W per led door heen te sturen.

De adertjes zullen per twee aan één led vast worden gesoldeerd, zodat de + en de – pool aangesloten zijn. Misschien kies ik er zelfs voor om alle – polen aan elkaar aan te sluiten zodat ik een soort van ketting krijg. Dit zal ik nog even moeten uitzoeken i.v.m. het vermogen gebruik.

Arduino

Er komt een arduino om alles te regelen. Dit is misschien wel overdone, maar ik wilde hier toch al een keer mee aan de gang dus heb ik hem maar mee besteld.

arduino mega
arduino mega

Het is voor mij een heel nieuw soort principe. Ik ben gewent om alles met computers aan te sturen, maar dit leek mij toch wel een goedkopere oplossing.

De arduino waarvoor ik heb gekozen is de mega. Dit omdat deze kwa prijs niet veel verschilde met de arduino uno. Ik zal hier wat voorzichtiger mee aan moeten doen omdat de controler die alles regelt niet te vervangen is, dus kapot is weggooien.

Waarom de Arduino zul je je misschien afvragen. Ik heb hier ook nog een k8055N van Velleman liggen. Deze wordt gebruikt voor mijn zwembad, dus die kan ik niet inzetten. En de Arduino heeft als voordeel dat hij weinig kost t.o.v. de K8055N (velleman).

€ 50,= ten opzichte van € 28,=. Dat is me een te groot prijsverschil.

De K8055N is dus hier al in gebruik en die moet ook constant aan een computer hangen, waardoor ik genoodzaakt ben om twee keer stroomkosten te betalen. De Arduino werkt eigenlijk al zonder stroomvoorziening hoewel het wel is aanbevolen om hier een adaptor van 6-12V aan te hangen.

 

Als eerste komen er twee trappen op te zitten, maar waarschijnlijk komt er in de toekomst wel meer op.

licht detector

Ik heb zitten te twijfelen over een licht detector. Dit is even afhankelijk van of ik een tijdsberekening in de arduino kan plaatsen. Waarschijnlijk zal dit wel lukken.

Ik wil hiervoor een soort van schema gaan in programmeren, dat hij in de winter vanaf 16 uur gaat werken en in de zomer vanaf 22 uur.

Mocht dit in het uiterste geval nu niet lukken, dan zal ik toch weer een poortje van de arduino mega moeten gebruiken om het licht te detecteren. Niet dat dit nu een probleem zal zijn, maar waarschijnlijk moet ik dan ook een totaal andere programmering gaan aanhouden

 

Het schuifregister

Waarom een schuifregister.

De bedoeling is om zoals in het filmpje hierboven niet alle led tegelijk te laten branden maar stuk voor stuk of twee per keer. Hierdoor ontstaat er een soort van looplicht.

Om het schuif register uit te leggen is een ander verhaal. Het voert ook te ver om dit allemaal op deze website te behandelen. Misschien in een ander bericht.

Maar het schuifregister werkt als volgt

Stel ik wil de led op de volgende manier laten branden±

stap 1: 10000000

stap 2: 01000000

stap 3: 00100000

stap 4: 00010000

stap 5: 00001000

stap 6: 00000100

stap 7: 00000010

stap 8: 00000001

 

Hierbij is 0 uit en 1 is aan

Zoals te zien is, ´schuift´de “1” van links naar rechts als je stap 1 tot stap 8 volgt.

Tussen elke stap zit een tijdsperiode. Deze loopt af en de volgende stap wordt actief dus ook de volgende led. Dit schuifregister zal zitten tussen de arduino en de leds.

 

 

 

 

 

shift register
Shift register

 

Tot zover deze uitleg. Het vervolg komt….

8 gedachten over “Led verlichting op de trap”

  1. Hoi, mijn vrouw vind het prachtig dus ik zal je vorderingen zeker volgen.
    Wij hebben een donkere trap waar nu nog geen goede verlichting zit.
    Ik ben ook druk om met een Arduino mijn domotica te regelen.
    gr Hans

    1. Beste Hans,

      Leuk dat je het een interessant project vind. Ik heb het nu allemaal geregeld en alles werkt naar behoren. De eerste trap is gereed, nu de overloop en de trap naar zolder nog.

  2. Geachte heer/mevrouw,

    Ik heb het filmpje gezien en ben erg geïnteresseerd om zoiets in huis te halen. Wat kleur past het best bij een witte trap en wat is het totaalplaatje ongeveer?

    1. Ikzelf zou denken aan rood of blauw. Groen kan ook. Hoewel geel misschien in het donker op een witte trqp wel creme uit gaat stralen.

      Misschien proberen door van elke kleur een ledje te kopwn bij de lokale elektronika zaak en proberen met wen half lege penlite om te zien welke kleur het beste past

        1. Hallo Vin,

          Op dit moment verkopen wij geen totale verlichtingskits. Dit is een zelfbouw project.
          Ik heb ook geen idee hoeveel zoiets kost.

          Groeten André

    1. Hallo Jan,

      Ik heb geen printplaat gemaakt, maar met een prefboard verschillende verbindingen gelegd. Ik heb geprobeerd dit zo klein mogelijk te houden, maar door allerhande draadjes die ik moest trekken, werd het wel een spaghetti-projectje 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.