nog steeds lege accu’s

De accu’s laden in de winter niet echt lekker op. Het is donkerder weer en er wordt te weinig stroom door het zonnepaneel gegenereerd om de accu’s helemaal op te laden. Dat is jammer.

Doordat de accu’s niet helemaal vol worden, ben ik genoodzaakt om extra stroombronnen te gebruiken.

Ik heb gedacht om gebruik te maken van wind energie, maar daar is mijn solar charger niet op berekend. Die kan niet zoveel spanning verwerken waardoor hij zou opblazen.

Ik moet dus zoeken naar een andere manier om dit te realiseren. Hiervoor heb ik een schema bedacht wat ik een poosje geleden al heb geplaatst.

Dit schema zal de volgende functies hebben die worden aangestuurd door een Arduino

  1. meten van de accu’s
  2. meten van de uitgangsspanning vanuit het zonnepaneel
  3. Als de spanning van de accu’s na 20:00 uur te laag wordt, dient de PSU in te worden geschakeld
  4. Als de spanning hoog genoeg is, dan hoeft er geen actie te worden ondernomen.
  5. Na 1:00 uur in de morgen dient de PSU te worden uitgeschakeld en moet er weer worden gevoed vanuit het paneel

Nadeel:

de PSU zal nooit de accu’s kunnen aftoppen, alleen maar op spanning houden. Dit omdat de spanning die een PSU levert maximaal 12V is. Nu schijnt er wel een oplossing te zijn om 13,8V te produceren met zo’n voeding, maar dat moet ik nog uitzoeken.

meten van de accu’s/ inschakelen PSU

door de accu’s te meten, is het meteen duidelijk of de spanning te laag is. Dit dient pas na 8h ‘s avonds te gebeuren omdat anders overdag wordt bijgeladen.

Ik wil de drempelspanning van de accu’s op 10V zetten. Hieronder moet de PSU aan springen.

meten van de uitgangsspanning vanuit het zonnepaneel

Door het meten van de spanning die uit het zonnepaneel komt, is het mogelijk om te kijken of er wel of geen spanning vanuit de PSU moet worden toegevoerd.

De voedingsspanning van de PSU moet worden geschakeld. Het is namelijk onzin dat deze aan is terwijl er geen spanning wordt gevraagd om de accu’s te laden.

Hiervoor dient dus een relais te worden geplaatst tussen het stopcontact en de ingang van de voedingsspanning in de voeding zelf. Dit relais moet worden in of uit geschakeld door middel van een Arduino.

Als de spanning op de accu’s te laag is en er komt niet genoeg stroom meer binnen via het zonnepaneel, dient het zonnepaneel te worden uitgeschakeld. Dit gebeurt ook via een Relais. De voedingsspanning (+) wordt afgekoppeld van de solar charger en direct daarna wordt de PSU ingeschakeld zodat deze spanning gaat leveren aan de solar charger.

Tussen de solar charger en de PSU zit een zware diode die er voor zorgt, dat de spanning die van het zonnepaneel komt niet wordt terug gestuurd de PSU in, maar deze moet de charge controller in.

Al met al misschien een lastig verhaal om uit te komen, maar er komt hier nog een uitwerking op. Dit wil ik dan gaan ondersteunen met foto’s en uitleg zodat het verhaal makkelijker gaat worden en meerdere mensen dit zelf kunnen maken

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.