RIFD-reader voor alarmcentrale

Contents

Wat is het nut van een tag / card ten opzichte van een code invoeren?


Als eerste is een code iets wat je moet onthouden. Dit kan lastig zijn vooral als hij niet vaak wordt ingevoerd. De code wordt vergeten, de verkeerde code wordt ingevoerd en alle poppetjes zijn aan het dansen.

Een tag is een ding die je makkelijk voor de reader kunt houden zodat de ontgrendeling plaats vind

Hoe werkt de cardreader eigenlijk.

Een cardreader is een device wat een electrische stroom opwekt in een spoel. Deze spoel genereerd een elektrisch veld en zo snel als er een tag of kaart in dit elektrische veld komt krijgt deze ook een stroompje waardoor een IC wordt aangestuurd. Dit IC zend zijn gegevens direct door naar de reader.

Hieronder een duidelijk (engels) filmpje wat ik heb gevonden en dit verhaal verduidelijkt.

Gebruik van de RFID-reader

De afgelopen periode heb ik me druk gemaakt voor het maken van een fatsoenlijk kastje wat is aangesloten op de alarmcentrale.

Gedachtengang voor plaatsen RFID-reader

Bij onze voordeur zit de alarmcentrale. Als we door de voordeur naar binnen komen, is het geen probleem om even de code in te voeren.

Maar, als we allemaal weg zijn en iemand wil via de achterdeur naar binnen, moet hij helemaal doorrennen naar de voordeur om de code in te voeren. Dat gaat  hem niet worden, er moest dus iets anders komen.

Ik kon hiervoor een 4 x 4 keypad gebruiken om bij de achterdeur een code in te voeren, maar dat is niet echt handig. Ik gebruik deze ook al op de centrale en wil niet gaan dupliceren.

het makkelijkste is dus een RFID-reader

 

De behuizing

Zoals ik al aangaf heb ik zelf een behuizing gemaakt voor de reader. Ik weet niet of alles goed blijft zitten in de behuizing, maar dat merken we wel. Hij is makkelijk aan te passen.

 

Reader gemonteerd bij de achterdeur
Reader gemonteerd bij de achterdeur

Ik heb een hele lange draad getrokken (4 aders) van de achterdeur naar de voordeur. Dit voor de spanning (GND en +5V) en de datavoorziening (RX en TX). Nee deze zitten niet op de RFID reader.

Ik heb gekozen voor een oplossing die een beetje vreemd is, maar omdat het niet anders kan heb ik hiervoor gekozen.

Het vermogen van de MOSI, MISO, SDA en SCK is niet sterk genoeg om over een langere afstand van ongeveer 10m te gaan.

De reader is aangesloten op een Arduino Nano. Deze handelt alle taken af en stuurt via de Rx en Tx een signaal naar de Arduino Mega (in de Alarmcentrale) welke dan door middel van dit signaal gaat schakelen.

De eerste tests zijn goed gegaan over een totale lengte van 11m. En dat via twee UTP-kabels die ik aan elkaar heb doorgesoldeerd.

Op de reader zitten LED’s. Deze geven aan of de reader de card heeft geaccepteerd of dat deze is geweigerd. Als deze is geweigerd, gaat het rode LEDje knipperen en klinkt er een serie piepjes. Deze geven aan dat het verkeerd is gegaan en de alarmcentrale niet van alarm af is.

De groene LED brand gewoon, om aan te geven, dat hij te gebruiken is, maar ook om te laten zien dat de card is geaccepteerd. Als de card voor de reader wordt gehouden en deze wordt geaccepteerd, klinkt er een piepje. De centrale wordt dan uitgeschakeld.

DIY Alarmcentrale
DIY Alarmcentrale

Een gedachte over “RIFD-reader voor alarmcentrale”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.