Trapverlichting met sensoren (schema)

Contents

Sensoren met ledstrips door het hele huis

De afgelopen periode ben ik druk bezig geweest met veel PIR sensoren om led strips aan te sturen door het hele huis. In mijn vorige bericht heb ik het hier al uitgebreid over gehad.

In de keuken, de gang, trapopgangen, overloop en zolder heb ik allemaal ledstrips aangebracht met PIR sensoren. Dit was een hele klus en waarschijnlijk moeten er nog wel wat worden afgesteld.

Twee sensoren per ledstrip

Doordat ik op zolder nog een slaapkamer heb die niet kan worden gezien vanaf de trap door een sensor, moest ik werken met twee sensoren.

Dit was even uitzoeken en er is geen fatsoenlijk schema te vinden op internet, daarom plaats ik het hieronder

ledstrip met twee sensoren en een bc547
ledstrip met twee sensoren en een bc547

Door gebruik te maken van twee sensoren is het nu mogelijk om te detecteren of er iemand op de trap is of dat er iemand uit de slaapkamer komt. De LED strip gaat nu op beide sensoren branden. Dit is handig omdat als er ‘s nachts iemand uit de slaapkamer komt er dan ook licht is op de zolder en de trap naar beneden.

Uitgevoerd op accu’s

De trapverlichting en de andere LED strips door mijn huis zijn allemaal uitgevoerd op mijn zonnepaneel, tenminste op de accu’s. Hierdoor hoef ik niet overal transformatoren in de stopcontacten te plaatsen en zal er toch licht branden.

De accu’s worden nu opgeladen door een zonnepaneel wat nog op de grond staat, maar dat zal in de toekomst gaan veranderen en zal het zonnepaneel op het dak van mijn schuur komen. Waarschijnlijk nog vóór deze winter van 2015.

Aansluitingen boven

Ik heb het gemak dat ik nu één hoofdleiding naar de eerste verdieping heb gelegd en daar een zekeringskast heb geplaatst. Aan deze zekeringskast zitten contra-tulppluggen waar 12V op staat zodat ik hier zo een tulpplug in kan drukken en ik aan het einde van de draad 12V staat. Hierdoor is het makkelijk om elke kamer apart te voorzien van 12V, zodat ik niet vanaf de basis-zekeringskast allemaal draden hoef te trekken naar elke kamer apart.

Een bijkomend voordeel is, dat als er een kortsluiting ergens optreed op de eerste of tweede verdieping de desbetreffende zekering er dan uit zal klappen en hier helemaal beneden bij de basis-zekeringskast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.