Verlichting naar boven brengen

Vandaag was het de beurt om de verlichting naar boven toe te brengen. Tenminste de 12volt verlichting.

De afgelopen vakantie tijd is daar niet veel van gekomen behalve dat ik ongeveer 10m draad heb getrokken om naar boven te komen. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van boxendraad. 2 x 1,5 mm2 draad. Dit zou voldoende moeten zijn om de boven verdieping van licht te voorzien.

Boven wil ik een schakelkastje maken waar de zekeringen in komen. Anders moet ik elke keer vanaf mijn hobby ruimte kilometers draad gaan trekken. Dat leek mij niet echt een optie.

Ik heb in China weer wat lampjes besteld. G4 Leds.

http://i1373.photobucket.com/albums/ag387/dreezy100/Knipsel_zps9ywjlt6c.jpg

Een mooi prijsje voor 8 lampjes van 24 leds. Deze worden geplaatst in de hoofdslaapkamer (master bedroom). Daar heb ik boven de kussen ooit eens verlichting aangebracht die mijn vrouw en ik afzonderlijk aan en uit kunnen doen. Er zitten nu 35W lampjes in op 220V. Dit is het eerste dat ik terug ga brengen naar 12V.

Helaas…. Er zitten op die lampjes geen G4 aansluitingen, dus dat gaat hem even niet op deze manier worden…. Er zit een GU10 aansluiting op.  Op het plaatje hieronder kun je zien wat ik bedoel

http://i1373.photobucket.com/albums/ag387/dreezy100/12Volt%20at%20home/fittingen%201_zpspgzvysw9.png

Dit gaat dus niet passen. Maar G4 is te solderen dus dat is weer een optie.

Het volgende probleem waar ik tegen aan liep was dat het lampje noooooooit op de originele manier in de behuizing van de spot zou passen.

 

Dit moest dus ook nog worden aangepast. Als eerste ben ik begonnen met een rond stukje plastic te knippen. Dit kwam van een blister verpakking (je weet wel die plastic verpakking die tegenwoordig overal omheen zit). Dit rondje past in de body van de behuizing, maar toen moest het lampje nog worden gemonteerd.

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een soort trechter. In het engels een cone.

Om de cone te kunnen maken, heb ik gebruik gemaakt van de volgende website

http://www.wegmuller.org/cones/

Op deze pagina geef je aan hoe hoog de trechter/cone moet zijn, wat de boven diameter en de onder diameter moeten zijn en er wordt een pdf gegenereerd. Hoe makkelijk. Print deze op ware grote uit en na een beetje knippen / snijden en plakken heb je de juiste trechter op de door jouw aangegeven maten.

Helaas heb je dan waarschijnlijk een witte. Dit heb ik opgelost door voordat ik ging snijden, de achterkant even met aluminium tape van de action te beplakken en na het snijden had in aan de binnenkant aluminium zitten wat lekker weerkaatst.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.