Arduino

Zwembad automatisering deel 3

Afgelopen dagen druk bezig geweest met het schrijven van een webpage voor de Arduino.

Op dit moment heb ik veel dingen van mijn bestellingen al binnen, dus ik ben begonnen met het schrijven van een webpagina voor het ethernet shield.

Opmaak zwembad automatisering met Arduino
Opmaak zwembad automatisering met Arduino

De automatisering van het zwembad wordt geregeld door de Arduino.  Zoals ik hiervoor op deze weblog al eens heb verteld, wordt het zwembad nu geregeld door middel van een oude laptop, een K8055N en nog wat voedingen, maar daar wilde ik vanaf.  Ommdat dit een grote warboel is van draden, hierdoor is het hele gebeuren on-controleerbaar geworden. Ik weet niet meer wat waar aan moet worden gesloten. Het is een chaos geworden. Dus was mijn eerste idee om alles opnieuw op te bouwen, tot dat ik de Arduino tegen kwam. Dit kon wel eens de oplossing voor het probleem betekenen. De Arduino heeft een webserver (mits er een ethernet Shield is aangeloten), kan als logger werken, wat ook één van mijn eisen is, de Arduino is klein,  makkelijk te programmeren in C en had zo eigenlijk alleen maar voordelen.

Om het zwembad te koppelen met de Arduino moeten er verschillende dingen worden gerealiseerd:

– Er moeten dingen worden aangestuurd zoals een pomp, verlichting, de voeding en nog wel andere dingen

– Er moet een datalogger worden gemaakt zodat ik in de loop van de tijd ook kan zien hoe alles zich heeft gedragen

– temperaturen (3 stuks: – omgeving, – dak (voor verwarming) en – zwembad) moeten worden gemeten.

– Chloor toevoer aan zwembad

– 1 of 2 x per week vlokmiddel toevoegen

– water level meting

– uitvoer naar webserver

– uitvoer naar schermpje (16 x 2)

– bediening door middel van tft touch screen

– bediening door middel van webserver

 

Eigenlijk allemaal niet zo heel spannend, maar het  moet wel even gebeuren. De bedoeling is namelijk dat dit een compleet geautomatiseerd systeem wordt. Er moet nog al wat software worden geschreven. Ook verschillende regels moeten worden gemaakt.

Zo is er een regel dat als de temperatuur van het zwembad lager is dan de temperatuur van het dak en de temperatuur van het zwembad lager is dan de ingestelde maximale temperatuur moet de pomp gaan lopen, de automatische kraan moet naar het dak staan zodat er warm water in het zwembad  moet worden gepompt.

Hier zijn veel regels van en die moeten allemaal even worden uitgezocht. Al die condities moeten ook allemaal worden geimplementeerd in het programma op de Arduino.

Dus nog werk genoeg te doen.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.