Zwembad tijd in Nederland

Het zwembad is nu echt nodig hier in Nederland. De temperaturen hangen dik over de 30 graden heen.,…. Dus lekker poedelen c.q. zwemmen.


 

Na een tijdje geen gebruik van het zwembad te hebben gemaakt omdat het te koud was, moest alles weer aan.

Helaas een probleem… De Arduino die voor het zwembad zijn werk moest doen was kapot gegaan door het een of het ander… Geen idee hoe of wat.

Dus moest er een nieuwe komen. Daar er nog andere problemen waren die ik in de loop van de maanden voorbij heb zien  komen kwam ik tot de conclusie, dat de automatisering opnieuw moest worden geschreven.

Jammer, maar helaas. Ondertussen een nieuw scherm besteld. Helaas toen deze binnen kwam bleek dit geen touchscreen te zijn, dus moest er wat anders worden verzonnen om gegevens in te voeren, pomp aan of uit te schakelen enz,

Na wat denken kwam in uit op het bouwen van een menu. Dit leek me wel mooi. Na wat geprobeer en geprogrammeer had ik uiteindelijk een menu staan. Met  een druk op de knop kwam het menu te voorschijn, alleen het selecteren wilde niet lukken. Ik heb voor de knoppen  de debounce functie gebruikt, maar niets hoor als ik naar beneden scrolde, vloog de cursor in het menu naar beneden, maar ik kwam nooit, never en te nimmer aan bij het juiste menu item… Dus weer terug naar de tekentafel en het hele menu uit de sketch geript.

Na overleg met anderen heb ik besloten om 4 knoppen te maken met een eigen functie. Dit  is later nog uit te breiden als dat nodig is.

Door elke knop een eigen functie  te geven, is het een stuk makkelijker te programmeren en wordt het hele verhaal weer een stuk simpeler wat in houdt,  dat het programma ook weer een stuk kleiner wordt 🙂

Als ik nu op de pomp aan knop druk,  zie ik dit ook op het scherm verschijnen, net als het wisselen van de kraanstand.

Dit wisselen van de kraanstand wilde ook al niet meer lukken. Het schijnt dat mijn elektrisch aangestuurde kraan een keer is gevallen. Dus open dat ding.

Na een x-tal schroefjes los te hebben gemaakt (China houdt van schroefjes of zo), kwam ik bij het eigenlijke binnenwerk van de kraan. Een printje met een motor op 5V. Spul op spanning gebracht en het motorretje begon me toch te trillen… Na wat gepuzzel bleek dat de transformator niet helemaal 9v DC af gaf, maar een zaagtand of een blokgolf. Dus op zoek in de dozen naar een andere trafo…En ja hoor toch één gevonden.

Spul getest en alles leek naar behoren te werken. Alleen de kraan wilde niet draaien. Wat bleek, door de val was er een tandwieltje los geschoten waar ik achter kwam na alsnog een 6 schroefjes los te draaien.

Tandwielletje weer op de juiste plaats gezet  en in elkaar gezet. Ondertussen wel testen voor het geval dat….

Nu kan ik de kraan weer wisselen van stand en moet dit alles nog door de Arduino worden geregeld. Nog wel even een klusje dus..

Het zwembad moet lopen zonder dat ik er omkijken naar heb…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.